‘Een graf in de wolken’.

Expositie en lezing over Todesfuge van Paul Celan. Joods Historisch Museum (11 december 2020 tot en met 16 mei 2021).

Todesfuge wordt gezien als dé poëtische ‘vertaling’ van de Holocaust. Het gedicht staat centraal in een tentoonstelling die vanaf 11 december in het Joods Historisch Museum in Amsterdam te zien is. In 2020 is het precies 100 jaar na Celans geboorte, 50 jaar na zijn dood en 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz.

Celan schreef het gedicht begin 1945, maar in de eerste jaren na de oorlog kon zijn dichterlijke 'beschrijving' van een werkkamp en concentratiekamp niet op veel begrip rekenen. Tegenwoordig wordt Celan juist beschouwd als een van de grootste dichters van de 20e eeuw. Todesfuge is in vele talen vertaald en een van de meest gepubliceerde en besproken Duitstalige gedichten wereldwijd.

Een van de drie bekende originele exemplaren van Todesfuge vormt de kern van deze tentoonstelling die zich richt op het leven van Celan, op de betekenis van Todesfuge, de maatschappelijke impact en de doorwerking  van het gedicht in de diverse kunsten.

Beeldend kunstenaar Helly Oestreicher en Celan-deskundige Paul Sars (Radboud Universiteit) verlenen als gastconservatoren hun medewerking aan de expositie.

Bij gelegenheid van de opening verzorgde Paul Sars op 13 december 2020 een lezing over Paul Celan en Todesfuge. Een link naar de Lezing van Paul Sars over ‘Paul Celan en Todesfuge’ op 13 december 2020 in het Joods Historisch Museum is hier te vinden: https://www.youtube.com/watch?v=2qHktk3kKl4 . De tekst van de voordracht is ook als te downloaden: Lezing Paul Sars op 13 december 2020.
Een film van de opening van de tentoonstelling is via de website van het Joods Cultureel Kwartier beschikbaar: https://jck.nl/opening.