Filmimpressies door leerlingen

Expositie door de leerlingen van De Nieuwe Veste Hardenberg

Op De Nieuwe Veste Hardenberg hebben de leerlingen van 3hv in maart en april gewerkt aan hun kunstwerken die geïnspireerd zijn door ‘Todesfuge’.

Na de lessen Duits van Gwen Krook en de lessen geschiedenis van Barbara Dijke zijn de leerlingen aan de slag gegaan. Ze hebben laten zien dat het gedicht van Paul Celan voor vele interpretaties d.m.v. kunst kan zorgen.

Op de expositie op 20 april jl in de school waren 32 kunstwerken te bewonderen, variërend van een zelfgecomponeerd muziekstuk tot schilderijen, van een eindeloze puzzel tot de weg naar het einde door de poorten van Auschwitz.

De bezoekers van de expositie waren vol lof over de diversiteit, maar vooral over de manier waarop de leerlingen hun gevoelens, ideeën en visie hebben uitgewerkt in de prachtige kunst.

De docenten hebben gekozen voor het project ‘Todesfuge’ om met de leerlingen samen te werken aan blijvende herinneringen aan de Holocaust en een (groeiend) besef van het belang van herdenken.

Maak een filmimpressie van je creatieve verwerking!

De slotopdracht in het werkschrift bestaat uit een creatieve verwerking van je ervaringen rondom Todesfuge. De werkvorm is vrij: Muziek, zang, gesproken woord, rap, beweging, handvaardigheid, (geschilderde) tekst, collage ... alles is mogelijk. Het 'eindresultaat' is een korte filmimpressie (1-2 minuten) waarin je werk te zien en/of te beluisteren is (zie p. 23 van het werkschrift).

Als je je filmimpressie wil inzenden voor vertoning op de website, let dan goed op de technische randvoorwaarden. Je docent kan jouw bijdrage sturen naar info@celan.nl.

Je docent moet dan ook de door jou/jouw ouders ingevulde en ondertekende Ontheffingsverklaring meesturen. De Ontheffingsverklaring kun je hier downloaden. Download de ontheffingsverklaring.

Daarmee geef je toestemming dat jouw filmimpressie wordt getoond op een speciaal hiervoor ingericht YouTube-kanaal. Onze redactie maakt een selectie.